Hoe de BIM methode in je voordeel werkt

Net verhuisd? Zo maak je van je huis een thuis
17 oktober 2018
De verschillende soorten zonwering
31 oktober 2018

Bij veel bouw- of renovatieprojecten wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van BIM en de daarbij horende certificering. BIM staat voor ‘Building Information Modelling’ en is eigenlijk een wijze van beheer van de gehele levenscyclus van een gebouw of object. Dat houdt dus alle zaken rondom vastgoed in: van ontwerp tot uitvoering en van onderhoud tot sloop. De kern van BIM is de samenwerking tussen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Zij kunnen middels BIM informatie met elkaar uitwisselen binnen een 3D-virtuele bouwomgeving (ook wel ‘common data environment’ genoemd).

Verklein de kans op tijdsverlies en faalkosten
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het belang van zo’n bouwwerkinformatiemodel naar voren komt. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een nieuwbouwproject. Vaak zijn dit vrij grote bouwprojecten waarbij de samenwerking en planning tussen alle partijen allesbepalend is of het bouwproces soepel en volgens schema verloopt. Ook bij het renoveren van een ouder pand, heb je vaak een partij met expertise nodig om ervoor te zorgen dat een dergelijk pand weer decennia meekan. In dit soort situaties kan het verstandig zijn om na te gaan of de eerdergenoemde samenwerkende partijen al gebruik maken van de BIM methode. Waarom? Gedurende een project verkleint het de kans op faalkosten en tijdsverlies.

Inzage en transparantie in- en over het proces
Steeds vaker zijn het de ingenieurs, architecten en aannemers die zich presenteren als partij die werkt volgens de BIM methode. Daarmee kunnen zij aantonen dat ze het belang van transparantie en inzage tijdens bouwprocessen erkennen. Denk bijvoorbeeld aan technische tekeningen en berekeningen die gemaakt worden bij ieder project, het is belangrijk dat ook jij als klant deze zaken begrijpt. Aannemers hebben eindeloze mogelijkheden met BIM, denk aan 3D modellen, om jou zo goed mogelijk te betrekken bij het proces. Daarnaast is de kans kleiner dat er bijvoorbeeld tijdens de bouw zelf fouten in de tekeningen ontdekt worden, waardoor het werk even stil komt te liggen of extra kosten met zich meebrengt. De kans dat je met een dergelijke partij méér kosten of tijd kwijt bent dan gepland is zodoende kleiner. Heb je dus verbouwplannen of ben je op dit vlak aan het oriënteren? Kijk dan even of de beoogde partijen die je daarvoor wilt inschakelen als BIM gecertificeerd zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *