Harde groei zonne-energie, de echte groei moet nog komen

THS Tools – Uw leverancier voor alle soorten gereedschap!
6 februari 2020
Tips voor zo goedkoop mogelijk verbouwen
6 februari 2020
Alle blogberichten

Harde groei zonne-energie, de echte groei moet nog komen

De groei van zonne-energie gaat steeds sneller in Nederland. Nu.nl meldt dat vorig jaar liefst 4,6 miljoen panelen werden geplaatst, dat is bijna een derde paneel per inwoner! In 2017 was er een totaal van 3,1 miljoen panelen, een behoorlijke in 2018 stijging dus. Het vermogen dat zonnepanelen leveren in Nederland steeg dan ook aanzienlijk. In 2017 kwam er 853 megawatt bij en in 2018 zelfs 1,3 gigawatt. De enorme groei in 2018 is vooral te danken aan bedrijven die overstappen op duurzame zonne-energie. Een van de redenen dat bedrijven de laatste tijd overstappen is de sterke prijsdaling die te zien is in de zonnepanelenmarkt. Door snelle stappen in de technologie wordt de prijs-kwaliteit verhouding steeds beter: het kost steeds minder om zonne-energie op te wekken. Een andere reden is dat veel van de beschikbare subsidie voor duurzame energie naar zonne-energie projecten, waardoor een overstap nog rendabeler werd.

Eind 2018 was het totaal opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland 4,2 gigawatt. De helft daarvan is dus in de laatste twee jaren geplaatst. Hier kan dus zeker van een flinke stijging gesproken worden, en dit wordt nog duidelijker door de volgende tabel, gepubliceerd door Dutch New Energy Research. Een enorme vooruitgang is zichtbaar sinds het begin van dit decennium, toen zonne-energie nog nauwelijks aanwezig was.


Maar de echte groei komt dus nog,  het einde is nog lang niet in zicht. Experts verwachten dat de groei in 2019 meer dan 2 gigawatt zal zijn, wat een volgende grote stap zal zijn op weg naar een klimaat neutraler land. Dit is ook hard nodig, wil Nederland de nieuwst klimaatdoelen halen.

Door de stijging van de afgelopen jaren, en de verwachte ontwikkelingen in de technologie, is de prognose dat voor 2050 de zon de grootste wereldwijde energiebron zal zijn. Ergens is dit natuurlijk koffiedik kijken, maar dat het die kant op gaat is duidelijk. Daarnaast is het ook hard nodig, aangezien de klassieke bronnen van energie eindig zijn. Op een gegeven moment zijn de aardolie- en aardgasvoorraden op. Zonne-energie is daarentegen een vrij zekere investering aangezien verwacht wordt dat de zon nog ongeveer 5 miljard jaar zal branden. Genoeg reden om over te stappen op zonne-energie, blijkt uit de cijfers.

De cijfers liegen namelijk niet: er zijn al aardig wat panelen geplaatst. Zo wordt in onze hoofdstad in totaal 50 megawatt geproduceerd aan zonne-energie, maar de doelen zijn groot. In 2022 moet dit 250 megawatt zijn, wat maar weer eens aantoont dat de groei in zonnepanelen nog wel even doorzet. En dat is gunstig voor iedereen die wil investeren in zonnepanelen, want dit zorgt voor betere technologie en een beter algeheel begrip over hoe panelen werken. Hierdoor ontstaat een opwaartse spiraal, die nauwelijks verliezers kent. Enkel de aanbieders van grijze, vervuilende stroom zullen minder geld binnen halen, terwijl de rest van het land kan genieten van een schonere leefomgeving, een onafhankelijke energie opwek, en bovenal goedkopere energie. Dit alles zorgt ervoor dat de groei in Nederland nog jaren door zal zetten.

Dit artikel is geschreven door https://www.zonnestroomnederland.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *