Duurzaam wonen met een nieuwe zonneboiler

DIY Meubels
2 mei 2019
Crane machine for sale: Wanneer je wel een extra arm kan gebruiken
21 mei 2019

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat het helemaal niet meer in Nederland voorkomt, maar er wordt steeds minder aardgas gebruikt in de Nederlandse huishouden. Dit is niet alleen een gevolg van het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, maar ook is het de bedoeling dat er in 2050 geen CO2-uitstoot meer plaatsvindt. Om deze reden zijn er nieuwe zonneboilers en zonneboilercombi’s op de markt. Lees hier meer over hoe deze boilers jouw huis duurzamer kunnen maken.

Welk rendement heeft een zonneboiler?
Het rendement van een zonneboiler heeft te maken met een aantal oorzaken. De drie belangrijkste oorzaken die invloed uitoefenen op het rendement zijn: het soort zonneboiler, de plaatsing van de zonneboiler en het gebruik.

Het rendement van een zonneboiler kan afhangen van het soort boiler dat je aanschaft. De zonneboiler met het hoogste rendement zijn de zonneboilercombi’s. Deze combi’s kunnen niet alleen voor warm sanitair water zogen, maar ook kunnen zij gebruikt worden om de woning te verwarmen. In plaats van een zonneboilercombi kan je ook kiezen voor een zonnecollector. De zonnecollector is de plaat die op het dak van het huis wordt bevestigd om warmte op te vangen.

De plaatsing van de zonneboiler kan ook veel invloed hebben op het rendement. Hoe meer de zonnecollector in staat is om zon op te vangen, hoe beter het rendement. Probeer daarom de zonneboiler altijd te plaatsen richting het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Verder raad ik je aan om de zonneboiler niet te plaatsen op een plek waar de schaduw van bomen op kan vallen.

Als laatst heeft het rendement van een zonneboiler ook te maken met hoe je deze gebruikt. Wil je hem alleen gebruiken voor kranen en douche? Of sluit je ook andere apparaten zoals de wasmachine aan op het systeem. In het laatste geval schiet het rendement van je zonneboiler een flink stuk omhoog.

Belang van duurzaamheid
Steeds meer bedrijven onderstrepen het belang van duurzaamheid en motiveren consumenten om over te stappen op duurzame ontwikkelingen. Een van deze bedrijven is bijvoorbeeld ATAG. De zonneboilers van ATAG zijn door middel van onderzoek en ontwikkelingen uitgegroeid tot kwalitatief hoogstaande zonneboilers. Het algemene doel is natuurlijk om de uitstoot van CO2 te verminderen naar 0. Het bedrijf geeft aan dat duurzaamheid weinig te maken heeft met techniek, maar juist meer betrekking heeft op de manier waarop energie wordt opgewekt.

Subsidie voor je zonneboiler
Ook de overheid doet haar best om het gebruik van zonneboilers te stimuleren. Ze hebben namelijk speciale subsidies beschikbaar gesteld, die mensen moet helpen om de overstap naar een zonneboiler kleiner te maken. Er is een speciale lijst gemaakt met daarop de zonneboilers die in aanmerking komen voor deze subsidie. De lijst wordt vaak bijgewerkt met daarin het subsidiebedrag dat je per boiler ontvangt. Na aftrek van de subsidie moet het voor huishoudens interessanter zijn om over te gaan op meer duurzaamheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *