De verschillende soorten dakbedekking

Zelf speeltoestellen maken
20 augustus 2018
3x eenvoudig ongedierte buiten houden
20 augustus 2018

Het dak is een essentieel onderdeel van je woning. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf zoals water, kou, wind en zonlicht. Daarnaast kan je rekenen op een isolerend werking, zodat het in de winter lekker warm blijft en in de zomer de temperaturen zelfs op zolder aangenaam blijven. Helemaal handig wanneer je slaapkamer op deze bovenste verdieping is. Kies daarom de dakbedekking die het beste bij jouw woning en budget past.  

Dakpannen
Tot op de dag van vandaag worden nog steeds veel daken bedekt met traditionele dakpannen. Deze worden gemaakt van klei, beton of keramiek en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook veel gebruikgemaakt van EPDM. Dit is eigenlijk dakbedekking in de vorm van een rubberen laag. Vanwege de simpele toepassing is dit ook vaak de manier om een plat dak te bedekken.

Groen dak
Wil je liever meer groen op je dak? Kies dan voor sedum dakbedekking. In dit geval wordt je dak bedekt met allerlei vetplantjes, die je dak voorzien van een beschermende laag en tegelijkertijd een isolerende werking hebben. Deze plantjes overleven de verschillende weersomstandigheden door het hele jaar door prima, het enige dat je ze nodig hebben is water. Zorg er wel voor dat het water na een regenbui of een hoop sneeuw weer van het dak kan stromen, zo voorkom je dat de vetplantjes onder water komen te staan. Dit overleven ze namelijk niet. Wanneer je kiest voor een sedumdak kan je kiezen uit een groot aantal vetplantjes, die elk weer een verschillende toning aan je dak geven.

 

Rieten daken
Een andere vorm van natuurlijke dakbedekking is riet. Dit kan op de latten van je dak gebonden worden (open constructie) of je dak wordt eerst afgedekt met isolatieplaten en vervolgens komt daar weer een laag van riet op (gesloten dakconstructie). Houd er wel rekening mee dat wanneer je voor deze dakbedekking kiest wel vaak een speciale verzekering af moet sluiten, omdat riet brandbaar is. Zeker wanneer er gebruik is gemaakt van een open constructie, kan er door het dak eenvoudig zuurstof bij het riet komen waardoor een brand snel uit kan breiden. Neem in dit geval contact op met je verzekeringsmaatschappij voor de voorwaarden en de kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *