De houtkachel, gashaard en pelletkachel

Verschillende soorten bakstenen – Weet wat je bestelt
28 oktober 2017
Isolatieglas
9 november 2017

De houtkachel is nog altijd onverminderd populair, maar ook de gashaard begint aan populariteit te winnen. Het voordeel van een gashaard is natuurlijk het gemak, met een klik op de knop is het mogelijk om een gashaard te laten branden zoals jij dat wilt. Zo kun je deze gemakkelijk op een laag vermogen zetten, zodat het enkel voor een gezellige sfeer zorgt en relatief weinig gas verbruikt.
Daarnaast is een gashaard relatief makkelijk te installeren en zal je niet snel last hebben van nare geurtjes of rook.

De houtkachel
Bij een houtkachel denkt men vaak direct aan gezelligheid en sfeer. Af en toe een blok hout op het vuur en je kunt weer een tijdje genieten van het knisperende vlammenspel.
Daarbij kun je bij een houtkachel vaak kiezen tussen gietijzer en plaatstaal en indien dit een vereiste voor je is, kun je zelfs voor speksteen kiezen! Speksteen houdt warmte langere tijd vast, wat voor een houtkachel die als hoofdverwarming gebruikt wordt zeer bruikbaar is!
Gietijzer en plaatstaal hebben beide zo hun voor- en nadelen, mocht je echter op zoek zijn naar een kachel met details of speciale vormen, dan zal je bij gietijzer uitkomen.

De pelletkachel
De pelletkachel heeft zogenaamde “pellets” nodig om te kunnen branden. Dit is een zeer milieuvriendelijke en kostenbesparende brandstof. Daarnaast is de uitstoot aan koolstof relatief laag en hebben pelletkachels een zeer hoog rendement. Doordat pellets hele kleine korrels zijn, neemt het weinig ruimte in en heb je geen enorme opslagplaats nodig. Meestal is het ook mogelijk om een pelletkachel aan de cv te koppelen.

Wat doen ze qua rendement?
Zowel de gashaard als houtkachel hebben over het algemeen een rendement dat tussen de 70% en 85% ligt. Speksteenkachels kunnen zelfs een rendement behalen dat richting de 95% gaat.
Datzelfde geldt voor pelletkachels, deze hebben een rendement tussen de 80% en 95%. Dit is allemaal vrij hoog, zeker wanneer je bedenkt dat een open haard maximaal 20% kan leveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *