Bouwtrends zetten door in 2019

Maak van de bouwplaats een veilige werkplek
28 januari 2019
Kan je mdf verven?
8 februari 2019

De bouwsector is een van de sectoren die erg goed loopt. Er komen meer aanvragen en er zijn trends te zien die ook in 2019 voortzetten. Hier een paar voorbeelden.

Duurzaamheid
Duurzaamheid was al een onderdeel in de bouw dat steeds belangrijker werd, maar in 2019 worden bestaande woningvoorraad en kantoren gestimuleerd met duurzame programma’s, bijvoorbeeld stroomversnelling. Ook wordt gezien dat er steeds meer warmtepompen, zonnepanelen geplaatst worden. Met het plaatsen van deze energie-reducerende systemen neemt de vraag naar installateurs voor zowel plaatsing, als onderhoud snel toe.

Prefab-onderdelen
In de bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van prefab-onderdelen. Hierbij worden grotere onderdelen van een huis in een fabriek gebouwd. Deze prefab-onderdelen gaan daarna naar de bouwplaats en worden daar geassembleerd. Het werken op deze manier wordt niet alleen toegepast voor tijdelijke huisvesting gebouwen, maar ook voor permanente nieuwbouw.

Personeel
Een nieuwe trend die aanwakkert bij bouwbedrijven is dat er meer aandacht wordt besteed aan het welzijn van de werknemers. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan de veiligheid van wat er gebouwd moet worden, maar ook de productiewijze hiervan. Het gevolg hiervan is dat men meer geïnteresseerd is in de bouwsector, waardoor  het aantal bouw vacatures zal afnemen.

3D printing
3D printing was in 2018 al een trend, maar wordt in 2019 op grotere schaal gebruikt in de bouw. 3D printing wordt ook wel additive manufacturing, kortweg AM genoemd. Het 3D printproces is inmiddels zo ver ontwikkeld dat hele structuren gebouwd kunnen worden, zoals een metalen brug. Om de trend verder te ontwikkelen wordt het op het moment voornamelijk ingezet bij de fabricage van kleinere onderdelen. 3D printing wordt veelal ingezet om precisiewerk efficiënt te laten verlopen. Het enige nadeel voor nu zijn de relatief hoge kosten, omdat het proces nog vol aan het ontwikkelen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *