Badkamer verbouwing of renovatie tips

Isoleren van kieren en naden scheelt veel verloren euro’s
1 februari 2018
Waarom een groendak combineren met EPDM dakbedekking?
1 maart 2018

Dat is geen gemakkelijke klus: een badkamer verbouwen. Naast dat het een ingrijpende klus is kunnen de kosten hoog oplopen zonder goede management of een strak plan. Daarnaast speelt vakmanschap een heel belangrijke rol, want zonder kennis van hoe je moet slopen, alle leidingen en opbouw van een badkamerruimte loop je kans dat de hele badkamer onnodig gesloopt wordt.

Met de juiste praktische tips willen we jou op weg helpen je droom badkamer te realiseren.

Wat ga ik verbouwen en wie heb ik hiervoor nodig?
Het belangrijkste is om inzicht te hebben wat je wilt vernieuwen of renoveren en wie je hiervoor wilt inschakelen. Op dat laatste is het ook mogelijk om niemand in te huren als je een ervaren doe-het-zelver bent. Zoals ik eerder al zei, is vakmanschap en ervaring de sleutel tot succes bij het verbouwen van je badkamer. Anders sta je voor verrassingen als je ineens torenhoge kosten moet betalen, omdat bijvoorbeeld leidingen zijn aangetast die je nieuw moet laten aanleggen. Wat moet je weten voor dat je de verbouwing gaat doen:

  • Wil ik nieuwe tegels?
  • Wil ik nieuwe douchecabine of ligbad aanleggen?
  • Wil ik mijn badkamermeubels vervangen?
  • Moet er een nieuwe muur gebouwd worden?

Om de kosten te besparen raden we aan om de badkamer of een onderdeel hiervan zelf eruit te halen, demonteren of slopen. Dan hoef je hiervoor niet te betalen. Ook is het handig om een alternatieve plek te hebben om te douchen tijdens de verbouwing.

Sanitair plaatsen en leidingwerk
Het plaatsen van een toilet of goed aangelegde leiding is wellicht niet een klus die voor iedereen is weggelegd. Een professionele loodgieter heeft voldoende kennis en is gecertificeerd om deze onderdelen deskundig aan te leggen. Vraag een offerte aan en vergelijk diverse vakmannen in jouw buurt. Kies de meest voordeligste partij die de leidingen of overige sanitair snel en naar behoren installeert.

Onnodige materialen weghalen
Vooral bij een renovatie is het onnodig om materialen, die in goede staat verkeren, weg te halen. Haal ze alleen weg als ze oud en lelijk zijn, óf als ze niet passen bij je nieuwe badkamerstijl. Denk hierbij aan:

  • vloer- en wandtegels
  • wastafel
  • douche apparatuur
  • bad
  • toilet

Goed omgaan met budget
Zorg ervoor dat je wat geld hebt gespaard om de verbouwing te realiseren. Afhankelijk van je budget moet je beslissing maken welke spullen nieuw aangeschaft moeten worden. Als alles te slecht is om te laten zitten, moet je slim omgaan met de kosten. Koop bijvoorbeeld spullen die sterk afgeprijsd en kwalitatief goed zijn om de basis te vormen voor een badkamer. Met andere woorden; ga zorgvuldig om met geld en spullen die eventueel later bij komen, kun je opnieuw voor sparen. Niet alles moet in één keer aangeschaft te worden, vooral wanneer je geen groot budget hebt.

Heb je alle zaken op een rij? Is er een begrotings- en verbouwplan opgesteld? Nou, dan kan het verbouwen beginnen! Deze praktische tips dienen als leidraad en kunnen je hopelijk helpen bij je verbouwing. Bouw ze!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *