Algemene tips rondom een aanbouw

Tips voor zo goedkoop mogelijk verbouwen
6 februari 2020
Let hierop wanneer je je tuin gaat verbouwen
6 februari 2020

Een aanbouw is een goede oplossing voor mensen die graag wat extra ruimte zouden willen creëren aan hun huis. Bij een aanbouw zijn er wel een aantal zaken waar je goed op moet letten zodat je zeker van bent dat het er mooi uit komt te zien en dat alles goed gebeurd. Probeer met onderstaande zaken rekening te houden bij het bouwen van een aanbouw aan je huis.

Het moet goed bij de bestaande woning passen
Een aanbouw moet natuurlijk wel mooi zijn, maar ook zeker bij de bestaande woning passen. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van hele andere soorten of kleuren bakstenen dan gaat dit er niet goed uitzien. Probeer dezelfde soorten bakstenen te vinden, of in ieder geval bakstenen van dezelfde kleur. Veel mensen zijn geneigd om totaal iets anders te doen, een enkele keer ziet zoiets er mooi uit. Bijvoorbeeld wanneer er een moderne aanbouw van staal en glas tegen een oud gebouw aan wordt gebouwd, of een met hout afgewerkte aanbouw tegenover de bakstenen van een woning. Dit is een belangrijk punt van het bouwproces van een aanbouw, vraag desnoods aan een architect wat er mooi bij zou kunnen passen.

Ga na of er een extra fundering nodig is
Soms is er bij een aanbouw een stevige fundering nodig om ervoor te zorgen dat de aanbouw minder snel kan scheuren of weg kan zakken. Door een fundering gaat je aanbouw dus langer mee, wel zal de prijs hierdoor flink omhoog gaan.

Heb je een vergunning nodig voor je aanbouw?
Misschien wel het belangrijkste punt rondom het bouwen van een aanbouw, heb je een vergunning nodig. In principe heb je een bepaalde grens waar als je daar onder blijft je geen vergunning nodig hebt, dit geldt wanneer de aanbouw niet dieper is dan 4 meter en niet hoger is dan 5 meter. Hier zitten echter nog wel twee voorwaarden aan: De aanbouw zit aan de achterkant van de woning en het bestaande pand is geen monument. Wanneer je aanbouw hier niet aan gaat voldoen, zal je bij de gemeente een vergunning moeten aanvragen. Als je dit niet doet kan je tegen flinke boetes aanlopen.

Zorg voor genoeg licht
Lichtinval in je huis is erg belangrijk, dit is iets waar veel mensen nooit echt bij stilstaan.

Het is bijvoorbeeld een goede idee om je aanbouw te voorzien van een lichtstraat of een lichtkoepel, zo krijg een stuk meer daglicht binnen wat weer kan schelen op energiekosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *